maanantai 3. helmikuuta 2014

Kokeilussa Wimp, norjalainen musiikin suoratoistopalvelu

Otin viikko sitten kokeiluun taas yhden musiikkipalvelun. Onhan näitä nähty, mutta tällä kertaa kokeiluajalle veti paikallisuus. Wimp on norjalainen suoratoistosovellus, joka ei perusidealtaan eroa Spotifysta. Mainosrahoitteista ilmaiskuuntelua valikoimassa ei kuitenkaan ole, joten käytöstä on maksettava joko perus- tai HiFi-tilin muodossa. Näistä kalliimpaa jälkimmäistä mainostetaan laadultaan häviämättömänä ja CD:tä vastaavana. Palvelun toisena valttina kaupitellaan valikoiman vahvaa paikallisuutta. Wimp on käytössä vain Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa ja Puolassa: aiemmin suunniteltu Suomeen laajentuminen ei siis ole vieläkään toteutunut. Olisiko Wimp sitten musiikkipalveluiden runsauden pulassa erityisen huomion arvoinen?

Suoratoistopalveluiden kanssa olen palloillut viime aikoina Spotifyn ja Deezerin välillä. Periaatteessa samaa asiaa ajaa myös Windows 8:n ja Windows-puhelimen kanssa pelaillessa pari kuukautta kokeiltu Xbox Music Pass, jota tosin tulee käytettyä enemmän musiikin tallentamiseen kuunneltavaksi ilman verkkoa. Spotifystakaan ei ole tullut maksettua enää vähään aikaan, koska Deezerin sai vielä taannoin kännykkään Spotifya helpommin ilman luottokorttia. En ole nyt tarkistanut tilannetta, mutta Spotify Premiumia ei siis aiemmin saanut maksettua PayPalilla, Deezer taas kelpuutti sen myös mobiilikäytön sisältävän tilin maksamiseen. Näin tutuimpana vertailukohtana toimii nyt Deezer.


Wimp ei eroa Deezeristä hirveästi, WP-applikaatiot ovat vaaleine taustoineen pitkälti samannäköisiä ja valikkorakeinteiltaan vastaavanlaisia, jos tiilityylille uskollisesti rakennetut sovellukset nyt yleensäkään voivat hirveästi erota. Molemmista on saatavilla myös Windows 8:n Metro-applikaatiot, jotka myös ovat pitkälti samasta puusta. Spotifyn linjoilla Wimp toimii työpöytäkäytön suhteen: selaimessa toimivasta Deezeristä eroten se toimii Adobe Air -tekniikalla rakennetussa työpöytäsovelluksessa. Valko-lila käyttöliittymä on siisti, mutta ei yhtä liukkaasti toimiva kuin Spotify. Hyviä ideoita on sovellettu mm. soittojonon hallinnassa: kappaleita voi viskoa jonon alkuun tai loppuun. Mitä valikoimaan tulee, Wimp tarjoaa hyvin soittolistoja norjalaisesta musiikista, ja tarjolla on ainakin joitakin norjalaisten bändien livelevyjä, jotka puuttuvat muista suoratoistopalveluista. Valikoimalla on silti vähän hankala kilpailla, koska myös ranskalainen Deezer tuntuu hanskaavan pohjoismaisen tarjonnan Spotifysta nyt puhumattakaan.


Wimpissä (ainakin perustilillä) hiertää kuitenkin vähän sen käyttö periaatteessa vain yhdellä laitteella kerrallaan. Sovelluksen käynnistäminen puhelimessa kirjaa tilin ulos työpöytäsovelluksesta, ja marssittaa käyttäjän seuraavalla kerralla kirjautumisruutuun. Wimp tapaa työpöydällä myös välillä unohdella tunnuksia. Työpöytäsovelluksen ominaisuuksiin kuuluu myös se, ettei musiikki jää taustalle soimaan, kun ikkunan sulkee, vaan ruksi sammuttaa koko ohjelman. Toiseen suuntaan homma toimii paremmin, puhelinsovellus tuntuu pitävän tunnukset tallella. Kännykässä ollaan jonkin verran voitolla verrattuna Deezeriinkin, jonka yhteys jostain syystä takkuaa toisinaan.

Onko Wimp mistään kotoisin? Lyhyt johtopäätös: Windows-puhelimessa se on Deezeriä varmemmin toimiva sovellus jonkin verran pohjoismaisemmalla valikoimalla. Työpöydällä se ei Deezerin selainkäyttöliittymää kuitenkaan pese, ja mobiilikuuntelun aiheuttamat uloskirjaamiset tuntuvat turhilta rajoituksilta palvelussa, josta maksaa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että tilin luominen Wimpiin edellyttää puhelinnumeroa kohdemaassa. Ainakin Norjassa tämä mahdollistaa luottokorttien lisäksi maksamisen puhelinlaskun kyljessä. PayPalia Wimp ei kelpuuta ensinnäkään, siitä omassa käytössäni pitkä miinus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti