maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kuh-vell-er-tack

Torstaina 10.4. tuli käytyä katsomassa, miltä Tromssan uuden opiskelijatalon konserttisali näyttää toiminnassa. Juuri keikkapaikkana käytetty talo muutti siis hiljattain uusiin tiloihin vanhaan panimokortteliin, ja mestaa valmisteltiin koko alkukevät. Avajaiset olivat kuun alussa, ja pitkään poissa pelissä olleen lavan palautumisen kunniaksi keikkoja tuli kalenteriin senkin edestä. Aikaisemmin uudessa talossa ehti esiintyä jo mm. Sivert Høyem (peräti kahdesti: ensimmäinen myytiin heti loppuun, joten jatkoksi järjestettiin toinen, joka sekin täyttyi välittömästi), mutta näin jäljestä huudellen oli mahtavaa saada kokea keikkapaikan tulikaste juuri Kvelertakin kanssa. Sitähän se oli: yleisö oli aivan liekeissä, kun yksi tämän hetken maailmalla tunnetuimmista norjalaisista bändeistä vihtoi olan takaa.

Kvelertak, suom. 'kuristusote', on bändinä vähän hankala määriteltävä. Musiikissaan se yhdistelee sumeilematta rockin, metallin ja punkin lajeja aina retroilusta tuhopolttohevielementteihin. Ja laulajan päässä on pöllö(päähine). Hullunrohkea rajojen yli kaahaaminen vaikuttaa kuitenkin toimivan, sillä kiertuevientiä riittää ympäri maailmaa. Itse törmäsin Kvelertakiin ensimmäisen kerran vasta norjankielistä musiikkia ennen muuttoa etsiskellessäni ja kuullessani, että tulevat Suomeen juuri kun olisin lähtenyt vaihtoon. Mieleen jäi lähinnä kuva jälleen yhdestä oudosta pohjoismaista hevibändistä. Kotiläksyt tulivat kuitenkin tehdyksi levyjen kanssa kevään aikana sen verran hyvin, että kun keikka Tromssassa varmistui, oli päätös jo lukossa. Tämä olisi nähtävä!

Kvelertak - Kvelertak

Ryminää torstaina saatiin. Laulaja Erlend Hjelvik saapui lavalle pöllömaskissa ilman paitaa, kuinkas muutenkaan. Kun rumpujen ja basson lisäksi takana oli kolme kitaristia, oli moiseen sisääntuloon varaakin: soundi oli jykevä. Äkkiseltään laskettuna koko tuotannosta paiskottiin keikalla iso osa, erityisesti miellyttivät kuitenkin uuden Meir-levyn kappaleet. Näistä Bruane Brenn, Evig Vandrar ja loppupäähän säästetty Kvelertak laittoivat porukan sekaisin. Nimikkoalbumilta poimittu Mjød rutisti yleisöstä viimeisetkin hiet. Etualan faneja Hjelvik avusti asiassa aivan henkilökohtaisesti jo aiemmin mm. surffaamalla väkijoukon päällä. Laulumikki telineineenkin kävi välillä yleisön käytössä.

Led Zep on steroids? Ei, vaan Kvelertak - Evig Vandrar

Torstain perusteella Kvelertak livebändinä kovaa luokkaa. Mitään kameroita en viitsinyt ottaa keikalle mukaan.Sen verran vauhdikasta oli meno, että kuhmun niistä joku olisi vain saanut. Pari seuraavaa päivää meni Meiriä luukuttaen. Yksi hauskimpia keikkoja aikoihin. Kvelertak Suomeen festareille, niin aivan varmana lähden katsomaan uudestaan!

Å oppleve Kvelertak på Driv var helt ubegripelig morsomt! Æ tror at det finnes mer informasjon om konserten på norsk, men spør om du (av noen grunn) vil  ha en oversettelse. Håper bandet deltar i Ruisrock-festivalen noen gang!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti