torstai 9. tammikuuta 2014

Velkommen til Tromsø

Täällä ollaan, uudessa kodissa ja uudessa yliopistossa! Finnair toi Tromssaan 6.1. maanantai-illaksi, ja siitä eteenpäin on lähinnä juostu paikasta toiseen, koska selviteltävää ja järjesteltävää on riittänyt päivätöiden mitalla. Aivan ensiksi pikavauhtia sai kävellä lähes lähimmäksi arvotulta pysäkiltä kaikkien laukkujen kanssa hotellille, koska saapumisajaksi oli erikseen sovittu 22.00. Tätä ennen kulkuvälineeksi lentokentältä oli valikoitunut paikallisliikenteen bussi, jolla matkustaminen muuten yksittäislipuin on pidemmän päälle kohtuuttoman kallista (yli 5 euroa, tunnin vaihtoaika). Jalkautuessa tuli nähtyä sen verran keskustaa, ettei oikeaan paikkaan saapumisesta ollut epäilystäkään. Ihan hirveästi tämän enempää keskustaa ei kyllä ole vielä ehtinyt tutkia: viikonloppuna viimeistään!


Kampuksella suunnistamiseen pääsi tutustumaan tiistaina 7.1. jo ennen aamukahdeksaa, koska ensimmäinen tunti alkoi klo 8.15, eikä salin paikasta ollut ihan tarkkaa tietoa: siispä hotelliaamiaisen kautta kiireesti bussilla kohti tulevaa kotia. Oppitunti löytyi helposti, eikä norjankielinen opetus ollut mitenkään erityisen hankalaa seurata. Tiistaina alkanut kurssi käsittelee muutenkin norjan kieltä lauseopin näkökulmasta, jonka termistö on jo kahden kielen opiskelusta melko tuttua. Muut kurssilaiset olivat järjestään paikallisia opiskelijoita. Tunti oli heillekin tietysti lukukauden ensimmäinen. Ilmeisesti joku opiskeli myös suomea sivuaineena.


Tunnin jälkeen takaisin keskustaan hotellille matkalaukkua noutamaan ja huonetta luovuttamaan, minkä jälkeen suuntasin paikallisen opiskelija-asunnoista huolehtivan organisaation palvelutiskille hakemaan avaimia omaan asuntooni. Ennakkotietona asunnosta oli lähinnä sen sijainti ihan yliopiston vieressä ja pari jonkun aiemman vaihtarin blogista bongattua kuvaa, mutta ihan iloinen yllätyshän tämä oli: kohde käsittää muutaman asuntolamallisen talon, ja ainakin oman huoneeni yhteydessä on oma kylpyhuone. Yhteiskeittiöt ovat isohkoja ja ihan hyvin varustettuja. Asuntoloissa asuu jonkin verran paikallisia opiskelijoita, mutta tähän mennessä on tullut jututettua lähinnä vaihtareita, suomalaisiakin.

Tiistaina tuli valokuvailtua lähinnä pimeyttä.
Loput päivän aktiivisista tunneista menivät opiskelijakortin ja -tunnuksen kanssa tuskaillessa. Jostain syystä en ollut lainkaan mukana yliopiston rekistereissä. Loppiaisen jälkeen paikalla ei myöskään vielä oikein ollut kaikkea henkilökuntaa, joten vastaanottojen ja tiskien välillä palloilu jäi tuloksettomaksi. Se, että tiedonvälitys joskus katkeaa, ei kait sinänsä ole mitään uutta auringottoman taivaan alla, mutta epävarmuus esimerkiksi opinto-oikeuden olemassaolosta kalvoi kyllä paatunuttakin kopoa loppupäivän ajan. Eli n. iltapäiväviiteen, jolloin keho päätteli kaiken matkustelun jälkeen, että pimeyden perusteella on selkeästi yö. Yöllä kuuluu nukkua. Zzzzzz.

Sen lisäksi, etten yliopiston näkökulmasta ollut olemassa, paljastui muutakin jännää: koska kyseessä on oppiaineiden välinen vaihto, ei yliopistolta myöskään tiedotettu aikaisemmin kansainvälisten opiskelijoiden vastaanotto-ohjelmasta. Sellaista oli kuitenkin luvassa vasta eilisestä keskiviikosta 8.1. alkaen, joten mukaan ehti hyvin. Keskiviikko menikin kokonaisuudessaan aloitusluennoilla, joilla käytiin läpi vaihtelevasti tuttua ja elintärkeää uutta asiaa. Mainittakoon, että esittäytymässä kävi myös shakkikerhon edustaja, koska kaupunki isännöi tämän vuoden shakkiolympialaiset. Ja luonnollisestikaan yliopistoon ei voi tulla kuuntelematta IT-tukihenkilön vahvalla läpänheitolla maustettua luentoa siitä, mitä tietokoneilla kannattaa tai ei kannata tehdä. Loppupäivän kohokohta oli vierailu kv-tuutorien johdolla paikalliseen ostoskeskukseen (Jekta Storsenter), josta hankittiin edulliset tyynyt ja peitot (ilman niitä nukkumisesta kyllä puuttui jotain). Samalta reissulta nappasin kaamosvirvokkeeksi pullon kalanmaksaöljyä.

Selvittely opiskelijatunnuksista jatkuu yhä. Pääsin eilen vastaanotto-ohjelman tauolla täyttämään uudestaan hakupaperit, jotta kadonneet tiedot saadaan niistä poimittua opiskelijarekisteriin. Periaatteessa ongelmat saadaan jo sillä sen puolesta hoidettua, että voin pian aktivoida kaikki sähköiset palvelut ja lyödä kurssi-ilmoittautumiset lukkoon. Myös jonkinlainen opiskelijakortti pitäisi olla haettavissa jossain vaiheessa, jotta pääsee lainailemaan kirjoja. Säätämistä on kuitenkin luvassa mm. kurssien kanssa. Yliopiston järjestelmissä ei varmaan ole minkäänlaista tietoa siitä, mitä kursseja olen aikoinaan merkinnyt suoritettavaksi. No, jos ei muuta, niin ainakin lauseoppia on luvassa!

Ai niin, tiistai-iltana olisi kuulemma ollut revontulia. Nukuin onneni ohitse.

Mutta bussikortti tuli! Matkustaminen kuukausikortilla
 on huomattavasti halvempaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti